Mýty a fakta o plísních: Jak s nimi poradit ve vlastním bytě

0
385

O plísních kolují mnohé nepřesné informace, které je třeba uvést na pravou míru. Jsou následující tvrzení fakta nebo jen fámy? Zjistěte, jak si v boji s plísněmi poradit i ve vlastním bytě.

„V zimních měsících se méně větrá, a tím se zvyšuje výskyt nevzhledných skvrn na stěnách. Napadení stěn plísněmi patří nejen mezi viditelné problémy, má také vliv na naše zdraví. „

Čím tmavší, tím jedovatější

Ne, je to mýtus.

Plísní existuje nepřeberné množství různých druhů a světlost, respektive tmavost jejich zbarvení nesouvisí s jejich škodlivými účinky na lidský organismus. Například běžně známá plíseň Aspergillus flavus, ačkoli je světlé zelenožluté barvy, je velmi nebezpečná a je třeba ji ihned odstranit. Roste na vlhkých stěnách, kobercích, často na arašídech a ořechách. Produkuje kancerogenní mykotoxin nebezpečný pro játra a je původcem aspergilózy plic, napadá rohovku oka, mozkové či plicní cévy a může dokonce způsobit infarkt myokardu. Na aspergilózu může umřít až 40% postižených pacientů. Plísně jsou nebezpečné zejména pro pacienty s oslabenou imunitou, například při leukémii po transplantaci kostní dřeně nebo orgánů. Je však vědět, že ne všechny plísně produkují mykotoxiny a i ty, které to vědí, produkují je jen za určitých podmínek a ne ve velkých množstvích.

Bez vody či vlhkosti nemohou plísně růst a rozmnožovat se. Proto se nejčastěji vyskytují ve vlhkých prostorách, jako jsou koupelna, sklep či špatně zaizolovaný dům. Některé z nich jsou nebezpečné pro lidské zdraví.

Aby se netvořily plísně, stačí dobře větrat

Ne pouze to. Část pravdy.

Pamatujte však na to, že podmínkou tvoření a růstu plísní je zvýšená vlhkost prostředí. Pokud bude přetrvávat, plísně se po čase vytvoří. Proto zavlhlé prostory, např. vytopené, třeba vysušit do 24 – 48 hodin, dříve než se plísně utvoří. V bytě je nezbytné odstranit zdroje vlhkosti (zaizolovat zdi nebo střechu, opravit netěsné potrubí apod.), Prostor dobře větrat či odvlhčovat ho, nesušit v něm prádlo. Do koupelny si dejte namontovat ventilátor s časovačem, který bude běžet ještě půl hodiny po sprchování. Vždy po něm otřete podlahu a hadr či mop sušte venku. V kuchyni používejte digestoř, který páru odvádí ven z budovy. V moderních nízkoenergetických domech s těsnými okny je nutné zajistit nucené větrání, nejlépe přes výměník tepla (rekuperátor).

Plísní se zbavíte postříkáním stěny vhodnou chemikálií

Ne natrvalo. Polopravda.

Zanedlouho po potřísnění se plísně snadno mohou vrátit zpět, a to na ještě větší ploše. Ve skutečnosti je boj s plísněmi složitější. Prvním krokem dezinfekčního postupu je vždy usmrcení plísní postřikem. Pak mechanicky odstraňte zbytky plísní hadrem nasycenou dezinfekčním prostředkem, tedy zamokra (tu pak vyhoďte). Nikdy plísně nezoškrabávajte za sucha! Tento krok lze dle potřeby vícekrát zopakovat, dokud už na stěně nebude plíseň. Nemusíte přitom použít speciální přípravek (chlornany dráždí plíce), ale postačí i ocet. Stěnu nechte dobře vyschnout.